7 NASVETOV ZA AKNE: vzroki in rešitev

Akne in ogrci lahko resno vplivajo na našo samozavest in počutje. Včasih nas od tega, da se znebimo hudega problema, loči le nekaj novih informacij!

V članku boste izvedeli kaj so akne in ogrci, kdo so glavni krivci za njihov nastanek in kaj lahko storiš, da se jih znebiš oziroma jih preprečiš! Pa začnimo!

Akne, ogrci, mastna koža...
kdo so glavni krivci in kako se jih znebiti?

Akne (acne vulgaris) so eno najpogostejših dermatoloških obolenj, ki prizadane tako najstnike kot odrasle.

Akne imajo več vzrokov za nastanek, pri vseh pa gre za notranje (hormonske) dejavnike, ne zunanje. Na srečo pa obstaja več ključnih zunanjih dejavnikov, ki lahko stanje izboljšajo ali poslabšajo. To je dobra novica, saj to pomeni, da nismo prepuščeni na milost in nemilost naših hormonov!

Akne

Akne – ali po domače mozolji se najpogosteje pojavljajo na predelu obraza, vratu, hrbta in prsi, saj je tam največ lojnic. 

Ogrci

Ogrci so ‘nevnete akne’ – gre za z lojem zamašene dlačne folikle.

Kdo so glavni krivci za akne?

Mastna, rdeča in razdražena koža, akne in ogrci… kdo so glavni krivci? Poglejmo si 4 najpogostejše vzroke za akne.

Hormoni

Hormonsko neravnovesje je glavni krivec za nastanek aken, še posebej v času pubertete. Koža zaradi določenih hormonov povzroča več sebuma, kot ga potrebuje – to pa postane veliko večji problem, če kože ne umivamo redno, in tako se pojavijo akne.

Genetika

Akne se pojavijo tudi zaradi genetike – ta je pomemben dejavnik, na katerega pa žal ne moremo vplivati. Če so bili k aknam in mastni koži nagnjeni tudi naši starši ali prastarši, je velika verjetnost, da se bodo akne pojavile tudi pri nas. Vendar tudi, če smo nagnjeni k nastanku aken in ogrcev zaradi naših genov, se lahko proti njim še vedno borimo in stanje bistveno izboljšamo.

Objem

Način življenja

Stanje lahko poslabša tudi način življenja, na primer:

  • slaba prehrana (veliko mastne hrane, mlečnih izdelkov in sladkarij, premalo svežega sadja in zelenjave),
  • nezdrave navade (kajenje, alkohol, pomanjkanje spanca, premalo gibanja),
  • stres (duševni stres lahko vpliva na poslabšanje aken).
Burger

Neustrezna higiena

Če kože ne čistimo redno, ali če uporabljamo neprimerne kozmetične izdelke, bodo akne pri izbruhu še hujše. Odmrle kožne celice na zgornji plasti kože dodatno zamašijo pore, zaradi česar se nato pojavijo akne in ogrci ter druge nepravilnosti na koži. Če nismo pozorni in uporabljamo nekakovostne, komercialne kozmetične izdelke, lahko stanje še poslabšamo. 

Kemija

Kaj lahko storim, da preprečim akne?

Spodaj smo za vas pripravili 7 preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali do življenja brez te kožne težave. 

nasveti za akne in ogrce

#1 Izboljšamo prehrano

Pri boju proti aknam je pomembno, da imamo ustrezno prehrano. Uživamo čim več svežega sadja in zelenjave ter polnozrnatih žit, čim manj pa uživamo zgoraj omenjenih živil, ki negativno vplivajo na našo kožo in pospešijo nastanek aken. 

Jagode

#2 Redno telovadimo

Redno gibanje lahko izboljša stanje kože. Pri tem pa pazimo, da se po telovadbi čimprej stuširamo.

Fitnes

#3 Kože se ne dotikamo

Prekomerno dotikanje kože lahko povzroči vnetjabakterije razširi po obrazu oziroma drugih predelih telesa in akne še dodatno razdraži z umazanijo. Pozorni smo, da se kože ne dotikamo po nepotrebnem, ko pa se, to počnemo s čistimi prsti

Koža

#4 Lase umaknemo z obraza

Če imamo takšno frizuro, da se lasje dotikajo našega obraza (na primer fru-fru), lahko to poslabša stanje kože, še posebej, če uporabljamo razne spreje in gele za lase. Najbolje je, če lase spnemo stran od obraza, pomembno pa je tudi, da lase redne umivamo.

Pogled

#5 Manj make-upa

Tudi prekomerna uporaba make-upa lahko poslabša stanje po izbruhu aken. Svetujemo izogibanje uporabi pudra pri izbruhu aken, če pa ga uporabljamo, ga zvečer nujno dobro speremo z obraza. (Za to vsekakor priporočamo Kn Črno milo, ki s kože očisti make-up na veliko manj “agresiven” način kot komercialni izdelki za odstranjevanje ličil)

Lepa koža

#6 Uporabljamo ustrezno kozmetiko

Izbiramo raje naravno kozmetiko in smo pozorni, da ne uporabljamo premastnih krem. (Naš Anti-age serum je odličen primer kreme, primerne za ljudi z aknami in ogrci. Je zelo mazljiva in nemastna, kožo pa tudi nahrani, ne le navlaži. Če imate težave z aknami in vam še ni uspelo najti primerne kreme za vašo kožo, poskusite Kn serum!) 

#7 Redno čiščenje kože

Zelo pomembno je, da obraz redno čistimo (zjutraj in zvečer). Odmrle kožne celice moramo nujno redno odstranjevati in tako poskrbeti, da se pore ne bi zamašile in razširile, kar bi pomenilo pojav novih ogrcev in aken. (Kn črno milo odmrle celice odstrani s pomočjo nežnega pilinga z aktiviranim ogljem. Mimogrede, aktivirano oglje je pri tem tako zelo uspešno zato, ker nase dobro veže umazanijo! Več o njem si lahko preberete tukaj.)

Umivanje

Čas je za spremembo!

Seveda ni dovolj, da nasvete samo prebereš – treba se jih je (na žalost 😅) dejansko držati!

Tu je skoraj vse odvisno od tebe – mi pa ti lahko pomagamo pri točki #6 in #7

O Kn črnem milu je pisala tudi lepotna blogerka Katja Grudnik.

Če torej še nisi dobro oborožen/a z resnično kvalitetno naravno kozmetiko za čiščenje in nego obraza, imamo popolno rešitev zate! 💪

🖤 Kn črno milo se je izkazalo za pravi mali čudež, ko gre za akne, ogrce in mastno kožo. Na tej strani si lahko prebereš ogromno komentarjev in izkušenj uporabnikov ter si ogledaš sliko rezultatov po mesecu uporabe!

🖤 Za negovanje kože po umivanju pa je za mastno kožo, nagnjeno z aknam, odličen naš negovalni naravni serum z  vonjem kokosa, ki kožo nahrani, ne da bi jo zamastil in zaprl pore, vitamin E pa poskrbi tudi za zaviranje prezgodnjega nastajanja gub!

🖤 Milo in serum sta skupaj na voljo tudi v ugodni paketni ponudbi pod imenom ‘Najboljša kombinacija‘.

Z redno uporabo Kn črnega mila (1-2x na dan) boš spremembe opazil/a najkasneje v mesecu dni – če se boš čim bolj držal/a še ostalih nasvetov v tem članku, pa še prej! 

Kn črno milo

Z naravo v boj proti aknam, ogrcem in mastni koži!

Sara

Dodajte komentar na članek