Seboroični dermatitis – Vzroki, simptomi in odpravljanje

Kako lahko na naraven način postopamo pri neprijetni kožni težavi, ki pogosto povzroča rdečico in srbenje. Seboroični dermatitis danes ni več nepremagljiv.

V članku boste izvedeli:

Tisti, ki se s seboroičnim dermatitisom redno srečujejo že od malih nog, dobro vedo kako nepopisno nadležna je ta motnja, ki se pojavlja na različnih predelih kože.

Vedo tudi, da medicina še ni odkrila vzroka za seboroični dermatitis in se žal soočajo s tem, da učinkovitih zdravil praktično ni.

Obstajajo pa naravni načini lajšanja te nadloge, ki vam jih razkrivamo v temu članku.

Kako prepoznamo seboroični dermatitis?

Simptomi seboroičnega dermatitisa se ponavadi še poslabšajo takrat, ko smo pod stresom, ter v obdobjih hladnega oziroma suhega vremena.

Simptomi seboroičnega dermatitisa so:

 • srbečica
 • pordeli predeli kože
 • bele ali rumene luske
 • mastna koža
 • rdečica
 • prhljaj

Najbolj jasen znak, da imate seboroični dermatitis so pordeli deli srbeče kože, ki se lušči oz. je pokrita z rumenimi luskami. Skoraj v vseh primerih se pojavlja na lasišču, obrazu in prsnem košu. Velikokrat opazimo vnete rdeče veke z luskasto kožo in izrazit prhljaj. 

Največkrat se izpuščaji pojavljajo občasno in v zimskem času.

Zakaj se pojavi seboroični dermatitis?

Strokovnjaki ne poznajo točnega vzroka – vzrok se verjetno skriva v glivicah, ki so prisotne na mastnih predelih kože, ter slabemu odzivu imunskega sistema.

Izbruh takih žarišč lahko v veliki meri povzroči stres. Starost in dednost pri seboroičnem dermatitisu nista pomembna dejavnika.

Pogosto se pojavlja pri dojenčkih in tudi pri odraslih ljudeh. Pri dojenčkih se pojavi na lasišču ali se razvije pod plenico. Pogostejši je pri moških kot pri ženskah, predvidoma zato, ker je aktivnost lojnih žlez pod nadzorom androgenov – moških spolnih hormonov. 

Praskanje suha koža

Pri odraslih izpuščaji pogosto nastanejo med obrvmi, okoli nosu, na robu lasišča in na njem. Ti izpuščaji se luščijo. Razvijejo se lahko tudi pod pazduho, v predelu dimelj, sredi prsnega koša ali med lopaticami. Pri moških včasih nastanejo na bradi.

Vzrok ni poznan, vendar ga povezujejo s pretiranim razvojem glive kvasovke, ki je na koži naravno prisotna. Takšno stanje se lahko ponovi večkrat, zaženeta pa ga lahko stres ali bolezen. Tarča serboroičnega dermatitisa so kožne žleze lojnice.

Dejstvo je, da protiglivična zdravila povzročijo reakcijo na seboroični dermatitis, kar močno nakazuje na vlogo kvasovk pri tej motnji. Pityrosporum ovale ni samo saprofit (gniloživka), ampak tudi oportunistični patogen, povezan s seboroičnim dermatitisom in nekaterimi oblikami atopičnega dermatitisa.

Seboroični dermatitis

Opisane so tudi sistemske okužbe. Pityriasis versicolor P. ovale se spremeni iz blastospore v obliko micelija in sicer se to zgodi pod vplivom predisponirajočih dejavnikov, kot so visoka temperatura, visoka relativna vlažnost ali endogeni dejavniki, ki so mastna koža, znojenje, dednost, imunosupresivno zdravljenje ali motnje.

Lokalno zdravljenje je pogosto učinkovito, vendar je učinkovito tudi kratkoročno zdravljenje s flukonazolom, ketokonazolom ali itrakonazolom. Velik problem je ponovitev stanja in da bi se ga preprečilo, je obvezno preventivno zdravljenje.

Strokovnjaki so v študijah dokazali, da imajo mnogi bolniki s seboroičnim dermatitisom rahlo T-celično okvaro.

Seboroični dermatitis

Temenica - seboroični dermatitis pri dojenčkih

Temenica je oblika seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih, kjer se na lasišču pojavijo goste rumenkaste luske in pordela koža. Prisotnost je možna tudi na čelu, obrveh in za ušesi. 

Strokovna literatura navaja, da vzrok ni znan. 

Pri dojenčku temenico lahko opravimo z rednim umivanjem las in lasišča. Pomaga tudi masiranje lasišča pred spanjem z oljem. Zjutraj pa nežno počešite luske z glave.

Če ti ukrepi ne zadostijo in se temenice vnamejo ali okužijo, je potrebno obiskati zdravnika. Zdravnik lahko predpiše losjon za raztapljanje lusk, vendar izdelki lahko dražijo kožo.

Klasični postopki za soočenje s serboničnim dermatitisom

Zdravnik najpogosteje predpiše antimikotike, redkeje kortikosteroidno mazilo in antimikotik. Če je prizadeto lasišče, lahko zdravnik priporoči uporabo protiglivičnega šampona ali šampona s katranom.

Pomagate si lahko tudi z različnimi oblikami alternativnega tretiranja, kot so hidroterapije, kitajska medicina, fototerapija (izpostavljenost nizkim dozam ultravijoličnih žarkov), steroidne kreme, z zelišči in prehranskimi dodatki ter imunobiotiki.

Nujno je pogosto čiščenje s primernim milom, ki odstrani olja iz prizadetih območij in izboljša seborejo. Dobra higiena je ključnega pomena.

Tudi rekreacija na prostem, zlasti poleti, bo izboljšala stanje, čeprav je potrebna previdnost, da se prepreči poškodbe pred soncem.

Ali obstaja naravna preventiva pri seboroičnemu dermatitisu?

Vsekakor. Spodaj smo našteli nasvete, za katere je priporočljivo, da se jih držite, če želite preprečiti ali omiliti simptome seboroičnega dermatitisa. 

Naravna preventiva pri dojenčkih:

Eden najpomembnejših načinov preprečevanja nastanka dermatitisa pri dojenčku je način prehranjevanja. Poleg dojenja lahko bistveno pomaga preprečevati dermatitis v poznejšem življenju pravilno uvajanje trde hrane v otrokov jedilnik in sicer šele po četrtem mesecu starosti, kar tudi pomaga pri preprečevanju alergij na hrano.

Naravna preventiva pri odraslih:

K preventivnim ukrepom pri odraslih spadajo predvsem naslednji ukrepi:

 • redno čiščenje kože z naravnimi sredstvi, ki z mastne kože odstranijo olja in kožo nahranijo;
 • uravnotežena, raznolika in kvalitetna prehrana z manj (ali nič) mesa in mlečnih izdelkov;
 • izogibanje dražečim rastlinam, kot so strupeni bršljan, strupeni hrast, ruj in kopriva;
 • zaščitite roke ob uporabi agresivnih kemikalij;
 • ne dovolite, da bi se koža preveč izsušila, uporabljajte vlažilne kreme večkrat na dan;
 • izogibajte se dolgim, vročim kopelim;
 • vzdržujte zmerno vlažnost zraka v vašem domu (ne preveč in ne premalo vlage);
 • nosite ohlapna oblačila;
 • praskajte se nežno ali omilite srbenje s hladnimi obkladki;
 • nadzirajte stres z redno telesno aktivnostjo.
Črno milo in brisača
crno-milo

Naravno črno milo, ki uspešno blaži dermatitis

Na podlagi izkušenj in sodelovanja z najbolj aktivnimi strankami, je slovensko podjetje Karbonoir razvilo posebno milo z aktiviranim ogljem, ki uporabnikom preizkušeno pomaga lajšati posledice dermatitisa.

To črno milo je primerno za še tako občutljivo kožo, saj vsebuje pravo razmerje naravnih in kakovostnih sestavin, ki kožo očistijo, nahranijo in negujejo. Ker je primerno tudi za umivanje las, ga lahko uporabimo tudi za čiščenje in nego lasišča.

Aktivirano oglje pa je tista ključna sestavina, ki poskrbi za resnično temeljito čiščenje kože. Aktivirano oglje je v zdravstvu znano že stoletja, saj na sebe vleče strupe in škodljive snovi v telesu.

Aktivirano oglje Karbonoir je še posebno fino mlet prah iz kokosovih lupin. Oglje se obdela na  visoki temperaturi, kar ga aktivira in mu spremeni notranjo strukturo. Tako postane porozno. Aktivirano oglje ima negativen električni naboj, ki privlači pozitivne molekule (toksine in pline), ki nam škodijo, zato se z njimi poveže in povzroči, da se odstranijo iz por.

Roka na črnem milu

Kako črno milo zdravi seboroični dermatitis

1. korak: S kože odstrani nečistoče

V prvem koraku aktivirano oglje iz kokosovih lupin odstranjuje kožno povrhnjico in prizadeto kožo ter očisti lojnice zastarele maščobe. Olja pri tem pomagajo tako, da jo mehčajo. Aktivirano oglje vsrkava toksine iz kože in jih tako odstrani iz por. Koža na ta način najprej zadiha.

Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da je žarišče seboroičnega dermatitisa tam, kjer se mašijo lojnice in maščoba ter toksini zastajajo v koži, kar povzroči prekomerno rast kvasovk, ki povzročijo neljubo bolezen.

2. korak: Spodbudi kožo k naravni vlažnosti

V drugem koraku olivno in kokosovo olje ter kokosovo in sončnično maslo, ki jih vsebuje črno milo, blagodejno vplivajo na kožo tako, da postane bolj mehka in voljna. Ko smo z milom oz. aktivnim ogljem najprej odstranili nečistočo s kože in odprli lojnice, smo nato z naravnim rastlinskim oljem, ki ga lahko odstranimo celo z vodo, zmehčali kožo. Tako s črnim milom Karbonoir, ki vsebuje rastlinska olja spodbudimo celice, da se začnejo same obnavljati in vzpostavljati naravno ravnovesje.

Dobri odzivi rednih uporabnikov potrjujejo, da črno milo pomaga pri dermatitisu, lajšanju srbečice, pri prhljaju ter odpravljanju neprijetnega vonja, kar velja za celotno telo in ne samo za prizadete dele. Prejmemo veliko pričevanj strank, ki zatrjujejo, da so jim mozolji, rdečica, dermatitis povsem izginili ali da so simptome olajšali, da jih ne srbi več in da se prhljaj ter rdečica na pojavljajo več.

3. korak: Spodbudi celice, da se obnovijo še od znotraj

Na zares izjemno velikemu vzorcu povratnih informacij naših strank, smo prišli do zaključka, da so tiste stranke, ki uporabljajo črno milo in so hkrati spremenile še prehrano, dosegle resne in trajne rezultate v boju s srbečo pordelo kožo in luskami. Stranke so nam največkrat zaupale, da so iz svojega jedilnika črtale maščobe in mlečne izdelke ter, da jedo bolj rastlinsko hrano.

Predlagamo, da navedene korake preizkusite še sami in z nami tudi vi delite vaše izkušnje!

Ali črno milo Karbonoir tako učinkovito deluje pri vsakomur?

Na podlagi dosedaj prejetih povratnih informacij naših uporabnikov, nam podatki govorijo, da črno milo Karbonoir pomaga 95 % strankam, ki so poskusile z uporabo tega naravnega sredstva.

Torej ne prav vsakomur.

Izbrana olja v milu namreč nekaterim posameznikom še bolj izsušijo kožo. Vprašanja, ki vplivajo na meritev pa so tudi, kako se uporabnik prehranjuje, kakšen je njegov življenjski stil, se giblje, je pogosto pod vplivom stresa, v kakšnih razmerah živi in podobno.

Za veliko večino, pa lahko potrdimo, da so že po prvi uporabi mila zelo zadovoljni z rezultatom.

Kakovost izdelka potrjujejo številni uporabniki, ki črno milo redno uporabljajo že dlje časa.

kn črno milo

Naravno milo z aktiviranim ogljem, ročno izdelano v Sloveniji.

P.S.: Če naročite zdaj, vam ga dostavimo že jutri!

P.P.S.: 30-dnevna garancija: če z milom ne boste zadovoljni, vam vrnemo denar!

Viri:
Beynon, Huw. Družinski medicinski priročnik. 1. izd. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2013.
Hribernik, Marija. Et al. Enciklopedija sodobne medicine. Izola: Meander, 2007.
Janniger CK, Schwartz RA. Seborrheic dermatitis. Am Fam Physician. 1995;52:149–55 [published erratum appears in Am Fam Physician 1995;52:782] Department of Dermatology, University of Gothenburg, Sahlgren’s Hospital, Sweden. Keio J Med. 1993 Sep;42(3):91-4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8255067

Avtorica članka: mag. Silva Požlep

DRUGI ČLANKI

Stiskanje mozoljev: stisniti ali ne stisniti…

Stiskanju mozoljev se je skoraj nemogoče upreti, čeprav vemo, da lahko s tem stanje še poslabšamo ter na koži pustimo dolgotrajno brazgotino. Toda ali se v tem instinktu, ki ga imamo, da stisnemo mozolj, pravzaprav skriva nekaj resnice? Je pustiti mozolj pri miru res najboljša odločitev?

Oče in sin umivata zobe

7 idej za zabavno umivanje zobkov vašega malčka

Odpor do umivanja zob v zgodnjih letih lahko pomeni slabo skrb za ustno higieno skozi celo življenje. Če poskrbimo, da bo umivanje zob za našega malčka nekaj zabavnega, bo to navado najverjetneje ohranil tudi pozneje. V članku smo za vas pripravili 7 idej kako lahko umivanje zobk postane nadvse zabavno opravilo!