Zero waste: Kako umiti sebe, ne da bi umazali naravo

Če bi plastenke šamponov in gelov, ki se vsako leto naberejo v slovenskih kopalnicah, postavili v vrsto, bi ta segala od Ljubljane do Pariza.

Plastenka se lahko razgraja 450 let – pri tem pa ne čudežno izgine. Razgradi se v mikrodelce plastikeki nato preidejo v zrak, vodo in hrano.

Zakaj živeti zero waste / brez odpadkov?

Kupci se vsak dan srečujemo s priložnostjo, da glasujemo s svojo denarnico.

Namesto običajnih izdelkov, ki so ponavadi pakirani v ogromno plastike in materialov za enkratno uporabo, se lahko raje odločimo za izdelke, ki:

  • so pakirani v manj embalaže,
  • so pakirani v povratno embalažo, katero lahko vrnemo,
  • se lahko kupijo brez embalaže (“zero waste”).

Ko kupujemo izdelke brez ali z manj plastike, proizvajalcem jasno sporočamo, da želimo več izdelkov, ki so bolj okolju prijazni in povzročajo manj odpadkov!

Vsak od nas lahko torej že z malo truda stori veliko

Toda… kje začeti, se sprašuješ? 🤔

Če bi plastenke šamponov in gelov, ki se vsako leto naberejo v slovenskih kopalnicah, postavili v vrsto, bi ta segala od Ljubljane do Pariza.

Kopalnica brez odpadkov

Začni kar v kopalnici!

Že samo v domači kopalnici lahko storimo marsikaj!

Spodaj smo za vas pripravili nekaj preprostih nasvetov, ki vam bojo pomagali, da vaša kopalnica postane bolj naravi (in tako tudi vam) prijazna! 🌿

Pa začnimo!

Zero waste kopalnica

Zero waste nasveti

1. Kovinska britvica namesto britvic za enkratno uporabo

Kovinske britvice so enostavne za uporabo in odlično nadomestilo plastičnim britvicam za enkratno uporabo! Britvica lahko zdrži praktično celo življenje, menjujete pa samo rezila. S tem boste tudi prihranili, saj so rezila bolj poceni kot celi paketi plastičnih britvic, ki pa sploh niso kvalitetne!

Kaj lahko uporabite namesto pene za britje, izveste v točki 4!

2. Menstrualne skodelice namesto tamponov in vložkov

Menstrualne skodelice postajajo vedno bolj popularne in to z dobrim razlogom! Ne le, da je uporaba veliko bolj varna in zdrava – izkaže se, da je tudi cenovno bolj ugodna.

Z uporabo menstrualne skodelice v času 10 let proizvedemo le 0.4% plastike, ki bi jo sicer proizvedli z uporabo vložkov, oziroma 6% s tamponi.

3. zero waste toaletni papir

Ste vedeli, da lahko kupite celo toaletni papir brez plastične embalaže? Naročite ga lahko kar preko spleta, cenovno pa je primerljiv s tistimi v navadnih trgovinah!

Na voljo je v trgovinah Rifuzla (LJ), Eco Green Apple – Zelena japka (MB), Moj svet, čist planet (NG) in spletni trgovini Moja Cula. 

4. naravno milo brez plastične embalaže, ki nadomesti skoraj vse!

Kn črno milo je slovensko ročno izdelano naravno milo z aktiviranim ogljem, ki je najbolj poznano po neverjetnih rezultatih za blaženje dermatitisa in suhe kože, rdečice ter mozoljev in aken. (Izkušnje uporabnikov najdeš na koncu članka!)

Milna simfonija

Milo je 100% naravno, rastlinsko in vegansko, zapakirano pa je v papir in prikupen laneni mošnjiček, katerega lahko uporabimo na sto in en način, ali pa ga vrnemo!

Kaj vse bo Kn črno milo nadomestilo v tvoji kopalnici?

⭐ Izdelki za obrazno nego: Skrivnost negovalnih učinkov Kn črnega mila je pravo razmerje naravnih sestavin, ki nežno očistijo (oljčno olje) in vlažijo kožo (kokosovo olje) ter absorbirajo nečistoče in neprijetne vonjave (aktivirano oglje). Primerno za vse tipe kože!

⭐ Piling: Ne le, da je večina pilingov zapakirana v plastiko, temveč jo tudi vsebuje! Mikro kroglice plastike poskrbijo za “piling” efekt, nato pa seveda odtečejo v odtok in v oceane! V Kn črnem milu za piling efekt poskrbi droben prah aktiviranega oglja, ki pa je popolnoma neškodljiv (celo užiten), saj je pridelan le iz kokosovih lupin, poleg tega pa ima lastnost, da nase veže umazanijo! Za dodaten, močnejši piling za telo pa lahko uporabiš tudi laneni mošnjiček. 

⭐ Odstranjevanje ličil: Črno milo odlično odstrani vsa ličila, tudi vodoodporna. Pri tem ne potrebujete nobenega dodatnega izdelka – niti vatnih blazinic, ki sicer predstavljajo še dodatno odpadno plastiko!

⭐ Gel za telo: Odlična alternativa gelom za telo, ki so večinoma zapakirani v plastenke za enkratno uporabo. Če imaš probleme z dermatitisom, suho kožo ali mozolji po telesu, je Kn črno milo najboljša izbira zate.

⭐ Šampon in balzam: Kn črno milo odlično ustreza tudi kot nadomestek za šampon in balzam v enem. Še posebej je primeren za ljudi s skodranimi lasmi ter ljudmi s suhimi oziroma poškodovanimi lasmi.

⭐ Pena za britje: Super se izkaže kot nadomestek pene za britje, poleg tega pa skrajša čas tuširanja, saj nam ni potrebno dvakrat nanašati izdelka na telo (gela za tuširanje in kreme za britje). Enostavno se umijemo z milom in preden peno operemo s telesa, se obrijemo! 

⭐ Izdelki za nego kože: Olivno olje v milu poskrbi za globinsko vlaženje, antioksidanti poskrbijo za zaščito kože pred negativnimi vplivi iz okolja in tako pripomorejo k preprečitvi nastanka gub. Kokosovo olje ustvari sloj, ki zadrži vlago in  preprečuje izsuševanje, karitejevo maslo pa zaradi svojih protivnetnih lastnosti preprečuje nastanek novih aken in izbruhe atopijskega dermatitisa. Karitejevo maslo ima veliko vsebnost olja in maščobnih kislin, kar pripomore k regeneraciji kožnih celic, prav tako pa vsebuje vitamina A in E, ki skupaj z maščobnimi kislinami pomagata pri zdravljenju suhe in vnete kože.

… ali pa skoči na stran in si preberi več o milu!

Pridruži se več kot 20.000 zadovoljnim uporabnikom kn črnega mila!

Dermatitis, akne, mozolji, ogrci, izpuščaji, kožne nepravilnosti, odstranjevanje ličil, suho lasišče, prhljaj, izpuščaji, srbečica, luskavica, kožna plesen, intimna nega, britje, nega telesa…

Kn črno milo je že tisočerim uporabnikom spremenilo življenje, kot pričajo številni komentarji

Na spodnji povezave si lahko prebereš še več komentarjev uporabnikov, ter izveš več o tem kaj je Kn črno milo, kaj vsebuje, kako ga uporabljaš in kako deluje!

VIDEO: “Zakaj živim zero waste / dom brez odpadkov”

Sara

Dodajte komentar na članek