Nega zob pri otrocih | Zavarujte zdravje zob vašega otroka

Nega zob pri otrocih

Vemo, da večina otrok pri umivanju zob zaužije kar nekaj zobne paste. Sestavine v njih pa žal škodijo njihovemu telesu. Zato bodite poleg temeljitega in rednega čiščenja zob vašega otroka, pozorni tudi na izbiro zobne paste.

zobje

Ali je vsaka zobna pasta učinkovita?

Otrokom so najbolj všeč tiste zobne paste, ki so sladke, zato se v otroških zobnih pastah zelo pogosto pojavljajo umetna sladila. Večina otrok pasto zaužije prav iz tega razloga. Človeško telo umetna sladila sprejema z veliko težavo, saj v naravi tovrstna sladila ne obstajajo. Ko jih naš otrok ali pa mi zaužijemo, ta sladila dodatno obremenijo telo, saj jih sprejema kot tujek.

enoletni otrok, ki joka

Velikokrat se ne zavedamo, da določene sestavine v večini zobnih past naredijo več škode kot koristi. Nekatere vsebujejo take snovi, ki so za naše in otrokovo telo zelo nevarne. Prekomerno uživanje teh sestavin lahko ogrozi zdravje otrokovega telesa. Te škodljive snovi ne vnesemo v telo samo tako, da jih pogoltnemo, ampak se absorbirajo v telo tudi preko ustne sluznice med umivanjem zob.

V zobnih pastah so tudi sredstva zaradi katerih se pasta peni. Za odstranjevanje oblog pena nima nobenega učinka. Zobe lahko očistimo tudi z zobno ščetko in vodo.

Topljenje zob

Mnogo staršev ima poleg gnilobe otrokovih zob težave še s ”topljenjem” zob. Vzrok nastanka so substance, ki jih vsebujejo zobne paste. Ščetkanje takih zob sklenino in celotno stanje zob lahko še poslabša. Nastane zaradi neravnovesja pH vrednosti v slini, čemur rešitev je lahko aktivirano oglje, ki pomaga vzpostaviti zdravo ravnovesje.

karies

Slika: Karies

Hrana

Uporaba zobnih past zdravi le simptome in ne vzrokov nastanka težav. Na zdravje zob poleg stresa in premalo gibanja vpliva tudi hrana. Današnja hrana ni več tisto, kar je bila nekoč. Hrana je mehka in se ne prideluje kot se je včasih. Vsebuje lahko kemikalije in sladkor, ki pa so najpogostejši povzročitelji kariesa.

Borba proti kariesu (fluor)

Mlečni in izraščajoči stalni zobje so še posebej dovzetni za nastanek kariesa. Če verjamete v ”bolje naravno kot umetno” se z umetnimi sestavinami v zobnih pastah ne potrebujete ukvarjati.

Dobičkonosne industrije namreč delujejo tako, da nas zmedejo in posledično nismo prepričani, kaj je za nas in naše otroke zares dobro in kaj ne. Pijemo fluorirano vodo, uporabljamo fluorirane zobne paste in tako počasi uničujemo svoje in otrokovo telo.

Nevarnost

Zadnja leta so zobozdravniki odkrili, kako nevaren je lahko fluorid, ki ga vsebujejo tudi zobne paste, v primeru prekomernega zaužitja. Čeprav določena vrednost fluorida pripomore zdravju zob, saj se vgradi v zobno sklenino in tako prepreči nastanek zobne gnilobe, pri zaužitju prevelike količine, fluor postane toksičen.

umivanje zob

Fluor v naravni obliki najdemo v ribah, krompirju, jajcih, jabolkih, algah. Žal naravnega fluora v večini umetnih zobnih pastah ni. V teh je večinoma natrijev fluorid, ki pa je umetno pridelan in se uporablja v proizvodnji aluminija, cementa, železa, nuklearne industrije …

Torej namesto da bi proizvodne industrije uničile nevarne toksične odpadke, jih uporabijo v zdravstveni industriji, da bi ”zmanjšali nastanek kariesa”.

Nega zob pri otrocih teh elementov zagotovo ne potrebuje.

Nakupovanje zobne paste

Pri nakupovanju zobne paste bodite pozorni in preberite droben tisk na embalažah. Ugotovili boste, da velike izbire pravzaprav ni, saj skoraj vse zobne paste vsebujejo fluoride.

Pri enkratnem umivanju zob nas zobna pasta ne bo ubila. Vprašanje pa je, kakšne so dolgoročne posledice pogoste uporabe. Iz nadaljevanja boste izvedeli, da so le-te lahko velike.

Posledice

Ene izmed posledic so upočasnjena prebava, zaviranje življenjsko pomembnih encimov, oslabljeno delovanje ledvic, slab imunski sistem, nastanek raka, povečanje zlomov kosti, splav, genetske okvare, zmanjševanje IQ-ja in intelektualna počasnost.

zobje

Bodite zelo previdni, če se na zobeh vašega otroka pojavijo temnejše lise, saj je vzrok fluoroza. Fluoroza je nepravilno kalcificiranje zobne sklenine, ki nastane zaradi fluora. Zgodi se zato, ker fluor nase veže kalcij. Pri prevelikem vnosu fluora, se zmanjša količina kalcija.

Kaj storiti?

Zelo pomembna je prehrana. Če vaš otrok jé sladkarije in pije gazirane pijače, ki so polne sladkorja, umetnih dodatkov in toksinov, bo poškodoval svoje zobe in telo. Telo bo zakisano, zastrupljeno in izčrpano.

Bodite pozorni na izvor/poreklo hrane in otroku pripravite tako hrano, da z zaužitjem pridobi vse potrebne vitamine in minerale. Tako je. Tudi to je del nege zob pri otrocih.

Alternativa zobnim pastam

Zobne paste zamenjajte z naravnimi alternativami. Aktivirano oglje Karbonoir je 100% naravno in okolju prijazno. Temeljito odstrani bakterije in škodljive snovi, ki uničujejo sklenino in dlesni.

Majhno dekle

Ne skrbite, če otrok aktivirano oglje pogoltne, saj bo s tem prečistil svoje telo od toksinov in škodljivih snovi, ki jih vnese vsakodnevno – aktivirano oglje se namreč uporablja tudi za prečiščevanje in razstrupljanje telesa.

Povrh vsega boste otroka na zabaven način pripravili do čiščenja zob in ga naučili, kako se pravilno očisti sklenino in dlesni. Aktivirano oglje nima izrazitega okusa, zato se bo otrok sčasoma privadil, da oglja ne pogoltne, temveč izpljuni.

Nega zob pri otrocih je izrednega pomena, zato poskrbite, da vašemu malčku čim prej omogočite najboljše zanj ali zanjo.

DRUGI ČLANKI

Kaj je “konjac”?

V članku boste izvedeli: Kaj je konjac Kaj so konjac gobice Namen uporabe Karbonoir konjac gobice konjac Konjac je korenina rastline Amorphophallus, ki spada v družino

Še 30,00  € do brezplačne poštnine!
Vaša košarica je prazna...

Za ogled ponudbe skočite v spletno trgovino.